Catalunya subvencionarà bateries de ió liti per impulsar l’autoconsum fotovoltaic en les llars

 

La Generalitat de Catalunya, les administracions locals i el sector energètic han constituït la Taula d’impuls a l’autoconsum fotovoltaic a Catalunya, un instrument que “ha de servir per proposar solucions per resoldre les barreres que actualment dificulten la instal·lació de sistemes que permetin que els ciutadans generin seva pròpia electricitat d’origen renovable “.
I per això té previst, entre altres coses, subvencionar bateries d’ió liti perquè les llars autoconsuman la seva pròpia energia.
“La voluntat és establir els mecanismes necessaris per a incentivar els ciutadans a aplicar sistemes d’emmagatzematge d’energia associats a les seves instal·lacions fotovoltaiques, entre els quals s’inclouran ajudes a fons perdut a la compra de bateries d’ió liti per part de la Institut Català de energia “, explica la Generalitat.
D’aquesta manera, l’energia produïda en hores de radiació solar es podrà consumir quan el ciutadà ho decideixi i s’iniciarà a Catalunya el camí per desplegar l’emmagatzematge elèctric, imprescindible per garantir un model d’energia 100% renovable a l’horitzó de 2050.
Aquestes ajudes, a més, ja es poden demanar a l’administració catalana. “Els ajuts per a l’adquisició de bateries associades a instal·lacions solars fotovoltaiques compten amb una partida de 360.000 euros en els pressupostos de la Generalitat per a l’any 2017”.

 

Suposadament, aquests ajuts aniran a més en els propers anys.
Segons la mateixa Generalitat, l’objectiu és avançar, tal com estableixen les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica català, cap a un model energètic més sostenible i democràtic, en el qual el ciutadà estigui al centre i pugui produir, gestionar i utilitzar de la manera més eficient l’energia. L’acte va ser presidit pel conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.
El conseller ha assenyalat que “avançar en autoconsum és avançar en la democratització de l’energia”, i ha advertit que “el que volem fer no té molts precedents”. Baiget ha posat l’èmfasi en la finalitat de la Mesa, que és “buscar on són les dificultats, on són les barreres, i fer un pas més entre tots els agents per eliminar-les”. En aquest sentit, el conseller ha recordat que la normativa estatal no facilita la pràctica de l’autoconsum, “però lamentar-dient que no tenim competències no serveix de res”.
La funció de la Mesa serà incentivar i facilitar que els propietaris del subministraments elèctrics de menys de 10 kW -que són prop del 95% del total dels subministraments existents a Catalunya, i que són els que estan exempts de l’anomenat Impost al Sol-, on s’inclouen la pràctica totalitat d’usuaris domèstics, comunitats de veïns i autònoms, puguin contemplar l’autoconsum fotovoltaic com una opció més a l’hora de proveir d’energia.
Per això, la Taula reuneix més de 70 agents -administracions autonòmica i local, entitats i empreses- que tenen competència directa en aspectes com els permisos i llicències d’obres, autoritzacions administratives, punts de connexió a la xarxa i contractació amb les distribuïdores, la relació amb les comunitats de veïns, la fiscalitat dels habitatges o la formació de professionals per projectar i instal·lar aquests sistemes.
Pla de desenvolupament de l’autoconsum
La Taula, coordinada per l’Institut Català d’Energia (ICAEN), s’estructurarà en quatre grups de treball:

– Procediment de connexió: un primer grup es dedicarà a establir un procediment i uns criteris tècnics per a la connexió a la xarxa interior de les instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic, i també a dissenyar un contracte tipus de connexió per a comunitats de veïns. La participació activa i positiva de les companyies distribuïdores d’energia és clau per al desenvolupament dels objectius de generació distribuïda que persegueix Catalunya.
– Administracions públiques: un segon grup treballarà en l’harmonització i simplificació dels tràmits administratius, que corresponen de forma majoritària a administracions locals, i que dificulten el desenvolupament d’aquest tipus d’instal·lacions fins al punt d’arribar a estar prohibides en algunes ordenances municipals. També s’exploraran mesures fiscals incentivadores per a aquesta pràctica.

– Comunicació: un altre grup se centrarà en les mesures necessàries per difondre l’autoconsum fotovoltaic als ciutadans.

– Ajudes per a sistemes d’emmagatzematge: un grup treballarà en el disseny d’un sistema d’ajudes a fons perdut per a l’emmagatzematge amb bateries d’ió liti associades a instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic.
El foment de l’autoconsum, la generació distribuïda i l’emmagatzematge elèctric, són mesures estratègiques per al compliment de les polítiques energètiques de la Unió Europea.
La mateixa Comissió Europea estima que els ciutadans podrien produir fins a un 45% del total de la demanda energètica en l’any 2050. També considera l’autoconsum fotovoltaic una pràctica imprescindible per assolir un futur 100% renovable. A més, l’autoconsum d’electricitat a partir d’energia fotovoltaica aporta diversos beneficis al sistema elèctric, com la reducció de les pèrdues en transport i distribució, la reducció de la saturació de les xarxes de distribució, la millora en la gestió de la demanda o la contribució a la reducció del preu de l’energia en el mercat elèctric, entre d’altres.
Si la proposta de normes del mercat elèctric que ha presentat la Comissió Europea en el marc del paquet estratègic “Clean Energy for all Europeans” tira endavant, a mig termini els ciutadans podran afegir l’energia que produeixen i vendre-la al mercat elèctric com un operador més. “Perquè això sigui possible, l’ús de bateries d’emmagatzematge és imprescindible”, explica la iniciativa.
Col·laboració entre administració, empreses i entitats
A més de l’Institut Català d’Energia, formen part de la Taula d’impuls a l’autoconsum fotovoltaic de Catalunya administracions com la Generalitat, l’Associació Catalana de Municipis, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ​​l’Associació de Micropobles de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, ​​la Diputació de Barcelona o la Diputació de Girona; empreses com Endesa, Baxi, Estabanell, Etecnic, Som Energia, Circutor o UNEF; i entitats com l’Associació de Professionals de les Energies Renovables de Catalunya (APERCA), CECOT, Solartys, el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya, el Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, el Col·legi d’Administradors de finques de Tarragona o el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Girona, entre d’altres.
La creació de la Taula d’impuls a l’autoconsum fotovoltaic a Catalunya és un dels pilars de les polítiques del Govern per “avançar cap a un nou model energètic sostenible, democràtic, distribuït i equitatiu, amb una aposta clara per l’energia neta i renovable”.
De fet, i per aconseguir l’ampli suport polític i social que requereix aquest procés, el Govern ha aprovat les bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica, consensuades amb diferents entitats econòmiques i socials i que ja han estat presentades al Parlament de Catalunya per ser debatudes pels grups polítics del Parlament.

 

Etiquetes: , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *